Afsluiting jaar

2013 was een vreemd jaar in deze handel. Een moeilijk jaar. Zo hebben we te maken gehad met een teruglopende klantenkring doordat een aantal vaste klanten simpelweg geen werk meer hebben of voorzichtiger zijn gaan uitgeven. Anderzijds lijkt het erop dat bestaande klanten wel steeds meer zijn gaan besteden. Daarnaast zijn er periodes geweest met vrij weinig nieuwe actuele artikelen en hebben we een marktverschuiving gezien naar andere model fabrikanten. Al met al, best een goed jaar. Maar anders als anders.

Het jaar 2013 staat in het teken van de machtsverschuiving van Minichamps naar Spark Models. Terwijl Minichamps er steeds langer de tijd voor neemt om modellen uit te brengen en eigenlijk ook steeds minder uit lijkt te brengen, stampt Spark Models tweewekelijks een tiental nieuwe modellen eruit. Zo had Spark in de schaal 1/43 van het Formule 1 seizoen de rechten voor zeven teams, Minichamps (voormalig marktleider) had de rechten voor zes teams. Begin december had Spark al deze modellen al uitgebracht, rond het zelfde tijdstip dat Minichamps eindelijk eens met het eerste model kwam.

Niet alleen is Spark sterker geworden met 1/43 Formule 1 modellen. Ook aan de lijn met classics wordt flink doorgetimmerd. Le Mans, DTM, Rally, WTCC….noem het maar en Spark brengt het uit. Ook diverse schitterende 1/18 modellen van Spark zijn de revue gepasseerd met als mooie afsluiter de eerste moderne Formule 1 in de schaal 1/18: De 2013 Lotus E21 van Kimi Raikkonen welke op dezelfde dag binnen kwam bij ons als de 1/18 2012 Lotus van Minichamps…..

Het is dan ook steeds belangrijker geworden om artikelen van te voren te bestellen/ reserveren want voorraden bij leveranciers van Spark en Minichamps zijn er niet dus bijbestellen is niet mogelijk. Soms zijn bepaalde modellen al van te voren uitverkocht bij ons voordat ze al in de winkel zijn aangekomen. Wel lastig om een periode van te voren je aantal op te moeten geven. Tevens is een foutje zo gemaakt als een model niet goed loopt….

Daarnaast zijn er ook steeds meer mooie, klassiekere modellen met een zeer afwisselend assortiment van het merk True Scale Models uitgekomen. Een merk wat ook de produktie overlaat aan de Spark fabriek. Van Senna tot een Peterson collectie, van Lauda figuren tot 1/18 Lotus 56B modellen. Heel afwisselend maar stuk voor stuk pronkstukken.

Ook was 2013 de terugkeer van Pocher. Zo een 20 jaar geleden kwamen deze schaal 1/8 kits al uit maar verdween dit bedrijf van het toneel. Afgelopen maand kwam de Lamborghini Aventador uit nadat het bedrijf een herstart heeft gemaakt.

De kleding liep dit jaar niet helemaal zoals verwacht. Waren de Lotus shirts in 2012 niet aan te slepen, in 2013 was de verkoop van de Kimi Raikkonen/ Lotus lijn heel goed tot het moment kwam van bekendmaking dat Raikkonen naar Ferrari zou vertrekken. Ook McLaren kleding verkocht zonder resultaten en zonder Lewis Hamilton niet zo geweldig als het jaar ervoor. Volgend jaar gaan we wat meer opletten met de inkoop maar waarschijnlijk is verkoop van voornamelijk Ferrari kleding een hele veilige keuze…..

Een saai seizoen? Een hekel aan Vettel? In de verkoop van Red Bull kleding en Vettel schaalmodellen hebben we het niet gemerkt. Deze liepen misschien nog wel beter als verwacht. Daarnaast was een leuk model die zeer snel uitverkocht was de Caterham van Giedo van der Garde. Of we volgend jaar weer een Caterham model van Giedo zullen hebben is dan maar afwachten….

Tot slot alvast een fijne jaarwisseling gewenst en tot volgend jaar.

Vandaag sluit de winkel om 16.00 uur en morgen uiteraard gesloten. Bestellingen via de website zijn welkom!
Afsluiting jaar Afsluiting jaar Reviewed by GPworld on december 31, 2013 Rating: 5
Mogelijk gemaakt door Blogger.