Continental Circus


Binnen twee weken komt er een mooi luxe boek binnen genaamd Continental Circus. De eerste kleine oplage is uitverkocht maar zorgde voor lovende kritieken. Binnenkort de tweede oplage. Het boek is engelstalig, hardcover, 192 pagina's en hier te bestellen.
Bijna twee jaar werkten het fotografenduo Jan en Hetty Burgers en motorsportjournalist Frank Weeink aan het Engelstalige fotoboek Continental Circus – The Races and the Places, the People and the Faces. Hun gezamenlijke inspanningen leverde een uniek 'Best Of'-motorsportboek op dat een beeld schildert van het leven op en naast de circuits gedurende de eerste helft van de jaren zeventig. Het is een soms ontroerend, vaak onthullend en altijd spectaculair beeld.

Van 1970 tot en met 1976 maakten Jan en Hetty Burgers deel uit van het zogenoemde 'Continental Circus' dat grenzen overstak en van circuit naar circuit reisde. Hun foto's werden gepubliceerd in bladen over de gehele wereld. Jan maakte niet alleen geweldige actiefoto's, Hetty en hij waren ook gefascineerd door het dagelijkse leven in het rennerskwartier. Met hun camera's legden zij een racende gemeenschap vast die een passie voor de sport deelde. Maar buiten het licht van de schijnwerpers kon dit 'paddock life' zwaar en wreed zijn voor coureurs en hun families. Jan en Hetty maakten vele vrienden, maar verloren er gedurende de jaren ook te veel.

Toen zij het 'Continental Circus' verlieten, verdwenen hun foto's op de zolder van hun huis – totdat na een ontmoeting met motorsportjournalist en tv-commentator Frank Weeink het idee voor dit boek ontstond. In het boek wilden zij niet slechts aandacht besteden aan de actie op de baan. Zij verzamelden meer dan 6.000 soms vergeten foto's voor een eerste selectie en uiteindelijk haalden meer dan 400 foto's het 192 pagina's tellende boek.

Grootheden als Giacomo Agostini, Phil Read, Jarno Saarinen en Barry Sheene worden geportretteerd in het boek, net als meer dan twintig publiekslievelingen, zoals Johnny Cecotto, Kenny Roberts, Teuvo Länsivuori, Jan de Vries, Wil Hartog, Boet van Dulmen, Henk van Kessel en Cees van Dongen. Maar het boek toont ook de helden achter de schermen, de monteurs, de vrouwen en de vriendinnen die een belangrijke rol speelden. Daarnaast nemen de makers van het boek de lezer mee langs iconische circuits als Spa-Francorchamps, de Nürburgring, Hockenheim, de Salzburgring en Montjuich. Bovendien komen in aparte hoofdstukken de zijspannen, de Formule 750-racerij, crashes en legendarische machines van MV Agusta, Yamaha en Suzuki aan bod.

Deze uitzonderlijke mix maakt van Continental Circus – The Races and the Places, the People and the Faces een 'must' voor elke motorsportliefhebber.


Continental Circus Continental Circus Reviewed by GPworld on januari 16, 2014 Rating: 5
Mogelijk gemaakt door Blogger.