Afsluiting 2023

 

Weer een jaar voorbij. Komend jaar zullen we als GPworld onze 20ste verjaardag gaan vieren. Destijds geopend in Breda op 1 mei 2004. Meteen worden we er dan aan herinnerd dat 1994 Imola dan al 30 jaar geleden is. Iets met dag van gisteren.

Afgelopen jaar hebben we weer uitgepakt met diverse specials / GPworld exclusives. Begin van het jaar begonnen we met twee uitvoeringen van de 1996 Footwork FA17 van Jos Verstappen, daarna een Osella van Huub Rothengatter en nog twee Max Verstappen uitvoeringen, Zandvoort en de Suzuka kampioens auto. Onlangs hebben we ook nog de 1981 Jan Lammers ATS D4 uitgebracht. 

Een Nyck de Vries special hadden we ook moeten hebben maar daarvan is het Alpha Tauri logo in spiegelbeeld afgedrukt. Daar kwamen ze op het laatste moment achter,  deze zal met nieuwe dozen in het nieuwe jaar naar ons toe komen. Geen idee hoe ze dat voor elkaar kregen, het bestand van de verpakking leveren wij print-klaar als PDF aan, met de logo's correct. Daarna moet er toch iemand met z'n ogen half dicht bedacht hebben om een logo in spiegelbeeld te gaan zetten.

Ook voor volgend jaar hebben we weer eens een 1/18 model op de planning staan als special en voor de rest zetten we de specials in de schaal 1/43 voort.

Heel erg leuk was dat begin van het jaar we twee keer bezoek in de winkel hebben gehad van de eigenaar en oprichter van GPreplicas, Peter Ross. Mooie plannen hadden we meteen gemaakt. Diverse unieke modellen in de schaal 1/18 als special, onder andere de Simtek. Echter, na zijn tweede bezoek hier is hij drie dagen later overleden aan een hartstilstand en komt er van onze plannen eigenlijk niks meer terecht met de nieuwe leidinggevende daar. Die kijken er heel anders tegen aan. Ja, een Simtek kan nu wel, maar dan moeten we wel een aantal afnemen dat we nooit kwijt kunnen raken. Tevens ook de Minardi Collection lijkt van de baan waar Peter Ross enthousiast over was.

De enige 1/18 die we gaan krijgen is een variant op een bestaand model waarvan we minder af kunnen nemen.

Uiteraard wensen we onze klanten het beste voor het nieuwe jaar en ook een stukje vrede op aarde. Ook misschien op ons vakgebied wensen dat mensen wat geduldiger worden. Het heeft echt geen zin om blijvend te mailen of bellen (inmiddels overal telefoonnummer verwijderd) wanneer hun pre-order uitkomt. Dagelijkse stroom aan emails ontvangen we daarover. Het is dan niet zo dat we even een belletje kunnen doen naar de fabriek dat Henk vind dat het lang genoeg geduurd heeft en dat ze even op moeten schieten. Ook kunnen we geen contact krijgen met een kapitein dat 'ie even gas moet geven.

Het komt wanneer het komt. We kunnen het ook niet zelf maken.

We verwachten dat de wachttijden eigenlijk ook bij Spark Models meer richting Minichamps gaan. Was Spark altijd sneller als Minichamps, ook die hebben nu zoveel aangekondigd dat het gewoon langer gaat duren. Afgelopen jaar dan ook heel veel verschillende liveries van Ferrari, Alfa Romeo, McLaren, Aston Martin, Williams, Red Bull...die zijn allemaal aangekondigd door Spark / LookSmart. 

Zoals bekend hebben we al jaren een contract met GLS voor het afhalen en versturen van de pakketten. Duidelijk is dat de hoeveelheid schades gigantisch is afgenomen. Het komt nu nog sporadisch voor, maar we hebben geen idee wat ze hebben verbeterd daar. We weten dat de chauffeurs van de koeriersdiensten de pakketten niet als een doos eieren behandelen, maar afgelopen jaar duidelijk minder ellende als voorgaande jaren. Fingers crossed! En ook in december eigenlijk dit jaar nauwelijks vertragingen. Sowieso geen zoekgeraakte dozen. We weten dat ze dit jaar de prijzen gaan verhogen, dit was al jaren gelijk. Afhankelijk van hoeveel het omhoog gaat, gaan wij misschien ook omhoog.

Een paar dagen geleden kwam het bericht dat helaas Gil de Ferran is overleden. Toch een beetje een jeugdheld uit de gloriedagen van CART. In 1997 in Mid Ohio, na zijn race is ondergetekende nog met hem op de foto gegaan. Heel tof, na afloop van de race, zat hij op de pitmuur zonder iemand er omheen een flesje water te drinken. Kon er gewoon naast zitten en vroeg hoe zijn race ging. Zo open als ze in Amerika zijn, kreeg ik in alle geuren en kleuren zijn verhaal en na afloop op de foto met de wegwerp camera.




Afsluiting 2023 Afsluiting 2023 Reviewed by GPworld on december 31, 2023 Rating: 5
Mogelijk gemaakt door Blogger.